TOKO

TOKO-toimikunnan järjestämä toiminta

Merenkurkun Noutajat ry:n TOKO-toimikunta järjestää jäsenille mm avoimia perustottelevaisuusharjoituksia ja avoimia rally-tokoharjoituksia. Avoimet harjoitukset ovat maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakolta. Harjoituksiin voivat osallistua kaiken tasoiset koirakot, kunhan koira on rokotettu ja terve. Harjoitusajankohdat löytyvät yhdistyksen nettisivuilta.

Avoimissa perustottelevaisuusharjoituksissa harjoitellaan mm koiran ja ohjaajan kontaktia ja yhteistyötä, seuraamista (vetämättä taluttimessa), ohituksia (ihmisten ja koirien), paikalla pysymistä ja luoksetuloa, että arki oman koiran kanssa sujuisi mutkattomasti ja että osallistuminen lajikohtaisiin harrastuksiin olisi mahdollista.

Avoimissa rally-tokoharjoituksissa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus.

Lisäksi TOKO-toimikunta järjestää erilaisia kursseja mm pentukursseja, TOKO-kursseja, Rally-tokokursseja yms. Kurssit voivat olla useamman kerran iltakursseja tai päivän kestäviä viikonloppukursseja. Kurssien vetäjinä toimivat TOKO-toimikunnan jäsenet tai muut yhdistyksen aktiiviset jäsenet tai ulkopuoliset kouluttajat. Kurssit ovat maksullisia. Kursseista ilmoitetaan yhdistyksen nettisivuilla.

TOKO-toimikunta järjestää myös mahdollisuuksien mukaan tottelevaisuuskokeita (TOKO-koe).

Tottelevaisuuskoe (TOKO-koe) harrastuksena

Tottelevaisuuskokeen (TOKO-koe) tavoitteena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, sillä perustottelevainen koira on mukava kotikoira ja lemmikki. Perustottelevaisuuskoulutus luo myös pohjan muiden lajien harrastamiselle.

Lisää tietoa tottelevaisuuskokeesta (TOKO-koe) löytyy mm Suomen Kennelliitto ry:n (www.kennelliitto.fi) ja Suomen Noutajakoirajärjestö ry:n (www.snj.fi) sekä Suomen Palveluskoiraliitto ry:n (www.palveluskoiraliitto.fi) nettisivuilta.

Rally-tokokoe harrastuksena

Rally-toko on hauskaa koiran aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset. Rally-tokon tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin, hännät heiluen. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan.

Lisää tietoa Rally-tokokokeesta löytyy mm Suomen Kennelliitto ry:n (www.kennelliitto.fi) ja Rally-tokoyhdistys ry:n (www.rally-toko.fi) nettisivuilta.

Kuva: Meeri Koski